AcasăActualitatePot vitaminele sa ne ajute cand avem o alergie?

Pot vitaminele sa ne ajute cand avem o alergie?

Mai mult de 170 de alimente au fost identificate ca fiind potential alergenice, inclusiv nucile, ouale, soia, graul si crustaceele. Sursele animale, cum ar fi albinele, viespile, pisicile si insectele, precum si factorii de mediu, cum ar fi acarienii de praf, latexul, polenul sau mucegaiul sunt, de asemenea, alergii comune nealimentare.
Reactia alergica apare atunci cand sistemul imunitar devine hipersensibil la anumite substante numite alergeni – inofensivi pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, orice substanta poate deveni alergen daca sistemul imunitar dezvolta o reactie adversa la acesta. Din fericire, exista anumite suplimente pentru alergii cu efecte semnificative de reglare asupra manifestarilor specifice.

Mai mult de 170 de alimente au fost identificate ca fiind potential alergenice, inclusiv nucile, ouale, soia, graul si crustaceele.  Sursele animale, cum ar fi albinele, viespile, pisicile si insectele, precum si factorii de mediu, cum ar fi acarienii de praf, latexul, polenul sau mucegaiul sunt, de asemenea, alergii comune nealimentare.

Reactia alergica apare atunci cand sistemul imunitar devine hipersensibil la anumite substante numite alergeni – inofensivi pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, orice substanta poate deveni alergen daca sistemul imunitar dezvolta o reactie adversa la acesta. Din fericire, exista anumite suplimente pentru alergii cu efecte semnificative de reglare asupra manifestarilor specifice.

Ce sunt alergiile?

Alergiile constau in raspunsuri imune sau inflamatorii exagerate la substante inofensive in mod normal, cunoscute si sub numele de reactii de Hipersensibilitate tip I. Sistemul imunitar se dezvolta odata cu varsta, stimularea antigenului si nutritia adecvata care influenteaza colonizarea bacteriilor intestinale. Reactia de hipersensibilitate tip I implica legarea anticorpului imunoglobulinei alergen-specifice (IgE) de pe globulele albe din sange pe proteinele de pe suprafata substantelor care provoaca raspunsul alergic.

Aceasta legare are ca rezultat eliberarea histaminei, enzimelor si a altor mediatori inflamatori. In consecinta, secretiile mucoase, bronhospasmele si crampele abdominale, pentru a numi cateva, pot aparea ca urmare a cresterii permeabilitatii vaselor de sange, a dilatarii si a contractiei musculare netede.

Epidemiologul Dr. Strachan, a inventat „hygiene hypothesiscare”, tradusa drept „ipoteza igienei”, care explica corelatia dintre un sistem imunitar disfunctional si lipsa expunerii timpurii la o gama diversa de microorganisme cu o buna igiena. De fapt, expunerea timpurie la multe microorganisme, in special dupa 4 luni de la nastere, a fost asociata cu scaderea ratelor de alergie si a tolerantelor imune.

Care vitamine pot fi considerate reale suplimente alergii?

Vitamina D:

Vitamina D are efecte pozitive asupra sistemului imunitar, in plus fata de sanatatea oaselor. S-a sugerat ca deficitul de vitamina D contribuie la dezvoltarea astmului si a bolilor alergice. Vitamina D afecteaza mecanismele de hipersensibilitate induse de alergeni, actionand asupra receptorilor de vitamina D de pe celulele imune si inhiband productia de mediatori inflamatori care exacerbeaza simptomele asociate cu inflamatia, cum ar fi secretiile de mucus.

 

Potrivit studiului clinic – „Vitamin D and the development of allergic disease: how important is it?”/ „Vitamina D si dezvoltarea bolilor alergice: cat de importanta este?”, a existat un risc redus de exacerbare a astmului declansat de infectia tractului respirator atunci cand pacientii si-au sporit aportul de vitamina D prin suplimente. In plus, cresterea capacitatii de raspuns a cailor respiratorii este asociata cu cresterea nivelului de vitamina D. Prin urmare, vitamina D are efecte de reglare asupra alergiei, astmului, functiei pulmonare, raspunsului cailor respiratorii si raspunsului bronhodilatator.

Sursele naturale de vitamina D includ:

  • Peste gras (de exemplu – somon, anghila/tipari si sardina), ficat de peste sau ficat de cod
  • Ciuperci
  • Alimente de origine animala (branza, galbenusuri de ou)
  • Alimente fortificate cu vitamina D (cel mai adesea lapte, unt si cereale pentru micul dejun)
  • Suplimente alimentare, cum ar fi spray-ul cu vitamina D.

Vitaminele E & C:

In plus, in urma studiului „Effect of vitamin E supplementation on the regular treatment of seasonal allergic rhinitis”/ „Efectul suplimentarii cu vitamina E asupra tratamentului regulat al rinitei alergice sezoniere”, vitamina E a fost corelata cu raspunsuri alergice imune reduse, in special pentru rinita alergica sezoniera, dermatita si astm. Mai mult, vitamina C poate avea un efect benefic asupra reducerii histaminei si a simptomelor alergice respiratorii.

Totodata, in urma studiului „Intravenous vitamin C in the treatment of allergies: an interim subgroup analysis of a long-term observational study”/ „Vitamina C intravenoasa in tratamentul alergiilor: o analiza provizorie de subgrup a unui studiu observational pe termen lung”, s-a aratat ca o doza intravenoasa de vitamina C a dus la cu 50% mai putina histamina.

In cele din urma, un alt studiu – „Food anaphylaxis in the United Kingdom: analysis of national data, 1998-2018”/„Anafilaxia alimentara in Regatul Unit: analiza datelor nationale, 1998-2018” a confirmat reducerea simptomelor alergice prin suplimentarea cu vitamina C, cum ar fi stranutul, curgerea nasului si mancarimea la 97% dintre persoanele cu alergii.

La Drogheria Vara (drogheriavara.ro) putem beneficia de cele mai calitative suplimente alergii, reprezentate printr-o eficienta sporita a transportului vitaminelor in corp, ce sustin cu brio functionarea in parametri normali a sistemului imunitar.

Te-ar putea interesa și

Articole recente