De câțiva ani, cafeaua de specialitate și-a făcut un nume în lumea cafelei. Dar poate pentru unii, această cafea de specialitate este încă un subiect puțin vag. Astăzi îți spunem mai multe despre acest subiect strâns legat de calitate, trasabilitate, dar și de cultivatorii de cafea și prăjire.
Pentru că da, cafeaua de specialitate este o muncă de lungă durată, de la copac până la ceașcă.
Prezentarea cafelei de specialitate?
Dacă știai un singur lucru despre cafeaua de specialitate, este că este cafeaua impecabilă în ceașcă. Iată definiția REALĂ a cafelei de specialitate. Faptul că o cafea de specialitate este o cafea fără cusur vine, desigur, din munca meticuloasă de la producător până la prăjitor.
Această lucrare este dezvăluită datorită a două elemente importante:
- Un punctaj minim de 80/100.
Într-adevăr, toate cafelele pe care le deguști în cafenea Constanța trec printr-o degustare și evaluare prealabilă. Sunt oameni calificați și experți, numiți Q-graders, cei care îndeplinesc această misiune. Se formează și au palatul „calibrat” într-un anumit fel. Q-gradeers sunt singurii recunoscuți la nivel internațional care judecă calitatea cafelei de specialitate.
- O cafea de specialitate, trasabilitate exemplară.
Când vorbim de cafea de specialitate, vorbim și despre un producător, o fermă, o regiune.
- O cafea de specialitate, o prăjire pe măsură
Cafeaua de specialitate este cafeaua care oferă adesea o experiență gustativă unică. Și pentru ca acesta să-și dezvăluie întregul potențial aromatic, este esențial să-i respecte istoria, teritoriul său, prin crearea unui profil de prăjire personalizat.
Recoltarea cafelei de specialitate
Înainte de a ajunge în căni, cafeaua ta trece printr-o multitudine de etape: cules, procesare, sortare, prăjire… Un adevărat curs de obstacole!
După cum știi până acum, cafeaua de specialitate este o cafea impecabilă. Prin urmare, este important ca o cafeau verde, care urmează să fie prăjită, să fie cât mai de calitate! Indiferent de metoda de recoltare folosita, pasul esential de efectuat este sortarea!
Prăjirea: pasul cheie
Odată ce cafeaua a fost recoltată, procesată și sortată, este rândul prăjitorului să ia lucrurile în propriile mâini! Rolul lui va fi acela de a găsi CEA mai bună rețetă pentru a dezvălui terroir-ul cafelei.
Există trei tipuri de prăjire:
- Prăjire ușoară: Această prăjire va face posibilă dezvoltarea aromelor care se îndreaptă mai mult spre aciditate și prospețime. Dezvăluie terroir-ul și bogăția cafelei. Prăjirea ușoară este în general destinată cafelei cu filtru, dar poate fi potrivită și pentru iubitorii de cafele espresso pline de viață.
- Prăjire medie: O prăjire medie aduce un echilibru frumos între aciditate și amărăciune. Obiectivul acestei prăjiri este să scoată în evidență toată delicatețea aromelor! Prajirea medie poate fi pozitionata pe espresso si cafea la filtru.
Prăjirea brună: În general, prăjirea brună este dedicată cafelelor italiene. Îți permite să dezvolți o ceașcă cu mai mult corp, o textură siropoasă, o amărăciune mai pronunțată și o aciditate slabă. Acest tip de prăjire este rar folosit pentru cafea de specialitate, deoarece prăjirea puternică tinde să mascheze terroir-ul cafelei. Și pentru o cafea de specialitate, asta nu are sens!